Să începem să-i bănuim pe oameni de bine

Young business man with his arms crossed and a raised eyebrow”Nu ar trebui să asumăm niciodată ceea ce nu poate fi demonstrat.”

(Anonim)

Suntem suspicioși și circumspecți. De ce? Pentru că, de prea multe ori ne-a fost trădată încrederea. Pentru că avem garda sus și ne apărăm sau fugim de toți și de toate, să nu care-cumva să mai pățim ceva rău. Și-atunci, ce ne rămâne, decât să bănuim că oricine ar vrea să ne facă vreun rău. E mai ușor așa! Măcar ne asigurăm că rămânem în globul nostru protective de sticlă.

Nu putem ști intențiile cuiva. Dacă un prieten te invită la masă ar putea să vrea să petreacă timp de calitate cu tine sau ar putea să vrea să-ți arate că îi ești inferior. Dacă un coleg se oferă să facă ceva în locul tău poate vrea să tea jute într-o perioadă stresantă sau poate vrea să îți controleze munca.

Mereu poți găsi o asumpție negativă care îți permite să crezi că oamenii sunt răi. Sau poți să dai credit acelei persoane și să crezi că are cele mai bune intenții. Atunci când pleci de la prezumpția că cineva este bun, ocazional s-ar putea să te înșeli dar în mare parte îi vei aprecia pe oamenii din viața ta și vei avea relații pozitive. Alternativa este să crezi că oamenii sunt răi și să găsești dovezi peste tot, amărându-te și fiind mereu critic.

Atunci când nu ai dovezi, ai în față o decizie de judecată: să asumi binele și să te simți bine și mulțumit sau să asumi răul și să te simți rău și suspicios.

Alegând să vedem și să simțim binele face mult mai mult decât să ne scoată din starea de dubii, emoțiile pozitive ne ajută să vedem mai mult pe când cele negative ne îngustează gândirea. Nu avem cum să ne simțim mereu bine, însă putem alege să ne simțim bine mai des, începând cu a interpreta pozitiv lucrurile pe care le fac ceilalți.

Caută intențiile bune! Atunci când ceilalți spun sau fac ceva care ne atacă e mai ușor să ne imaginăm că intenționează să ne facă rău. Nu vorbesc aici despre abuzuri, cât despre vorbe sau acțiuni zilnice care ne pot face să credem că ceilalți nu au cele mai bune intenții. Putem încerca în schimb să ne imaginăm un motiv alternativ, unul cu bune intenții. Fie că ceilalți vor să se protejeze sau că încearcă să facă lucrurile într-un fel care pentru ei pare bun sau că pur și simplu și-au dat silința în felul lor. Nimeni nu zice că e ușor să vedem lucrurile astfel, în special atunci când suntem răniți sau furioși. Cu cât exersăm mai mult în schimb, cu atât mai ușor devine să vedem și alte perspective iar unele dintre ele pot să fie chiar bune.

.

Sergiu Tamas

Google+ 

One thought on “Să începem să-i bănuim pe oameni de bine

  1. Maria

    Foarte adevarat! Se mai spune ca: ” in spatele fiecarui comportament se ascunde o intentie pozitiva” Ce bine ar fi daca am pastra in minte acest lucru atunci cand interactionam cu ceilalti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *