Paradisul e aici

paradiseIdeea de ”paradis”a fost abordată de-a lungul timpului în toate formele de artă (literatură, pictură, muzică), și bineînteles de religie. Însă ce reprezintă Paradisul pentru fiecare dintre noi? Cu siguranță fiecare are conturată în minte această noțiune, ce depinde de  o serie de factori precum: gradul de cultură, civilizație, tip de personalitate, sistem de valori, etc.

Poate părea banal, însă, pentru mine, ”paradisul” este un loc verde, curat, sănătos, plin de viață, un loc în care ești în armonie cu natura și cu tine însuți.

Din fericire, natura ne pune la dispoziție această stare, este ea însăși un ”Paradis”, fapt dovedit de diversitatea și multitudinea de peisaje pe care o întâlnim doar în țara noastră, fără a mai pune la socoteală peisajele spectaculoase din diferite colțuri ale lumii. Atât de recunoscători ar trebui să îi fim naturii pentru tot ce ne oferă, ”tot” însemnând chiar viața, un dar de preț pe care l-am primit.

În același timp, din nefericire, (lucru care mă intristează enorm), omul nu știe aprecieze ceea ce are, dat fiind comportamentul și atitudinea acestuia, care se contorizează anual în creșterea gradului de poluare, diminuarea resurselor, dispariția de specii sau chiar ecosisteme întregi.

Eu cred cu tărie că, dacă fiecare dintre noi și-ar revizui comportamentul despre care vorbeam, dacă am fi mai atenți la ce cumpărăm și la cât cumpărăm, de exemplu, situația ar fi cu totul diferită. Gândiți-vă că multe dintre resursele pe care le avem sunt finite. Așadar, dacă vă pasă de mediul în care trăiți, dar în primul rând dacă vă pasă de viitorul vostru și al copiilor voștri, gandiți-vă mai mult la ce și cât aveți nevoie pentru a vă satisface nevoile și dorințele. Nu fiți comozi! Încercați să reduceți cantitatea de deșeuri pe care o generați, colectând selectiv și reutilizând produsele care pot fi reutilizate. Mai mult decât atât, deveniți mai raționali și în ceea ce privește consumul de apă și energie. Credeți-mă! Fiecare dintre noi poate face diferența!

Am auzit deseori opinii ca: ”degeaba îmi schimb comportamentul dacă ceilalți nu o fac.”Este adevărat, dar,  nu renunțați dacă prietenul sau vecinul vostru nu face aceste lucruri. Văzându-te pe tine, văzând un alt prieten sau vecin poate la un moment dat va conștientiza că nu procedează corect și va face la fel ca tine. Puterea exemplului este uimitoare!  Acest lucru este valabil în primul rând în cazul copiilor, deoarece ei imită comportamentul adulților. Insuflați-le pe lângă valorile pe care vreți sa le transmiteți și dragostea și grija față de natură. Chiar dacă rezultatele nu sunt vizibile pe moment, perseverați, deoarece naturii îi trebuie mult timp să se refacă, iar de rezultate se vor bucura copiii și nepoții voștri. E un dar de preț pe care li-l faceți, pe care ei vor ști să îl aprecieze mai mult decât o facem noi.

Atunci, cu siguranță lumea va fi un loc mai bun, un mic “paradis” pentru fiecare. 🙂

Sorina Gîfu

– autor, preocupata pe langa problemele de mediu, de dezvoltarea sa personala, precum si de crearea si consolidarea unor relatii armonioase cu cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *