Doar…bucură-te de cursa

 

phelpsDacă am învățat o lecție importantă în viață, aceea este că indiferent de cât de mult îți dorești să fii primul în ceea ce-ți propui, trebuie să te și bucuri de cursă.

Având o înotătoare de performanță în familie realizez în fiecare zi că dacă nu te distrezi în timp ce faci ceea ce-ți place cel mai mult, câștigul de la final parcă nu are același farmec. Antrenamentul fără entuziasm parcă nu dă roade, eforturile parcă sunt mult mai grele și mai obositoare atunci când nu ai sclipirea aceea că-ți place mult ceea ce faci, că te bucuri de fiecare moment, că în fiecare realizare a ta este o fărâmă de dragoste, de pasiune.

Mă uitam la realizările lui Michael Phelps, catalogat cel mai mare înotător al tuturor timpurilor – nu a cedat niciodată, a trăit în mijlocul unei familii care l-a susținut, care și-a dorit mereu ca el să fie cel mai bun, s-a concentrat mereu asupra dezvoltării lui pe toate planurile. Antrenorul lui Michael spune despre el că e mereu pregătit pentru orice, din toate punctele de vedere, dar pe cât de serios este în antrenamente, pe atât de mult știe să se distreze și să aprecieze fiecare clipă, fiecare victorie, fiecare cursă. Dar știe și că există posibilitatea să nu o câștige, și totuși e mobilizat să dea tot ce poate, indiferent de rezultat.

Cred că aici eșuăm mulți dintre noi. Pornim de la ideea că intrăm în curse ale vieții pe care nu le vom câștiga și astfel nu mai dăm tot, nu mai avem încredere, ne blocăm, ne blazăm, de multe ori renunțăm. Nu e ușor pentru nimeni, nu suntem toți la fel de bine antrenați pentru ceea ce facem, nu suntem toți la fel de bine pregătiți, dar nimic nu este imposibil atunci când îți dorești cu adevărat.
Citeam zilele trecute un articol în care mi-a plăcut mult ce spunea o colegă de breaslă – “dacă tot te apuci să faci un lucru, fă-l cu responsabilitate, fă-l bine, fă-l până la capăt, pentru tine, nu pentru altcineva ”.

Și, esențial, nu uita să te bucuri de cursă, să te distrezi, să savurezi clipele, eventual să-ți iei aproape oamenii care te pot sprijini și care te pot propulsa mai departe în visele tale. Totul a fost imposibil la început până s-a materializat și a devenit posibil.

Enjoy the ride!!!

.

Corina Neagu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *