Ce zici de o cafea?

coffeNe place adesea să bem câte o cafea cu cineva drag. De multe ori, în spatele cafelei se ascunde un gând, o idee, un mesaj. Dacă până terminăm de băut cafeaua, într-un colț de cafenea, vom exprima acel gând, vom spune ce simțim sau ne vom lăsa la voia întâmplării, depinde de fiecare dintre noi. Am o poveste care va surprinde mult mai frumos ceea ce vreau să spun:

Bei o cafea cu mine?

Un profesor de filosofie stătea în fața clasei având pe catedră câteva lucruri… Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis. I-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin și aceștia au convenit că era. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin, iar aceștia au fost de acord că era. Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stătea treaba, iar aceștia au răspuns în cor „pliiin”! Profesorul a scos de sub catedră două cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv. Studenții au râs. După ce hohotele s-au domolit, profesorul a spus: „Acum aș dori să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră.”

Mingile de tenis reprezintă lucrurile importante pentru voi: familie, copii, sănătate, prieteni și pasiunile voastre. Dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viața voastrã ar fi tot plinã. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi: serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte. Dacă veți începe cu nisipul, nu veți mai avea unde să puneți mingile de tenis și pietricelele.

La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acordă atenție lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, ieși cu soția în oraș la cină, joacă tenis, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine știe ce dispozitiv. Ai, în primul rând grijă de mingile de tenis, ele conteazã cu adevãrat. Stabilește-ți prioritățile, restul e doar nisip!”

Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã căni de cafea. Profesorul a zâmbit: „Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar sã arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreunã cu un prieten.”

Iar dacă, după ce am băut cafeaua din cești încă stăm amândoi încercând să citim în ce-a mai rămas în cești sau dacă mai cerem câte o cafea și ne continuăm gândurile și ideile, în același colț de cafenea sau în altul, din nou, depinde doar de fiecare din noi 🙂


Sergiu Tamas

Google+ 

4 thoughts on “Ce zici de o cafea?

  1. ALEX

    Am mai citit undeva esp. asta….insa nu era completa.Oricum si de data asta am ramas incantat de ea si de concluzie. 😀

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *