Ce este speranța ?

Ce este Speranța? – ”Un sentiment de încredere în rezolvarea favorabilă a unei acțiuni, în realizarea unei dorințe; nădejde, sperare.” Cel puțin așa ne învață dicționarele.

HopeDacă este să luăm cuvânt cu cuvânt această definiție, avem câteva elemente cheie: sentiment, încredere, rezolvare favorabilă (vezi: soluție), dorință. Acestea sunt baza conceptului Speranță.

În primul rând este un sentiment – se leagă strâns de ceea ce simțim, nu este ”palpabilă”. Există chiar și atunci când nu ne-o dorim, putem eventual să o ignorăm, să nu ne dăm voie să o acceptăm. Ține de fiecare dintre noi de intensitatea pe care i-o acordăm și cât de mult ne implicăm în trăirea aceasta.

Se leagă strâns de încredere, încrederea în noi și în cei din jurul nostru. Încrederea este, dacă vreți, o etapă către siguranță. Încrederea presupune speranță, siguranța e deja o pecete. Încrederea în ceva sau cineva ține pur și simplu de probabilitatea ca acel ceva sau cineva să se comporte într-un mod previzibil și, dacă e vorba de o persoană, favorabil ție.

Orice gândire sănătoasă ne îndreaptă spre rezolvări favorabile, soluții. Dacă e să vorbim în citate, ”Concentrarea pe probleme ne conduce spre trecut… spre învinovățire, scuze și justificări. Este complicată, înceată și ne stoarce de energie. În schimb, concentrarea pe soluții creează imediat energie în mințile noastre.” (David Rock)

În fine, dorința este starea celui care tinde, râvnește, aspiră la ceva; năzuință, dor, aspirație.

”Punctele esenţiale pentru fericirea în viaţă e să ai ceva de făcut, ceva de iubit şi ceva pentru care să speri.” (Joseph Addison)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *