à la Créole

santo-domingoTe invit să facem împreună o primă oprire la început de an, să aterizăm în inima caldă a caraibelor, pe aeroportul din Santo Domingo. Direct într-o atmosferă tropicală, cu merengue și sunet strident de claxoane, lume creolă și plaje de cocos.

O primă seară cu mojito din rom autentic și un prim merengue in piața din Ciudad Colonial. Cu tălpile încinse după un merengue amețitor, totuși ritmic, ne rămâne doar să facem o plimbare de seară în briza mării. Te-ai lăsat vreodată copleșit de emoția nesfârșelii? Se întâmplă acolo, în acest centru atât de cald și primitor al Pământului, un sentiment de ne-sfârșit, de viu, de toți-și-toate-ntr-un cuvânt. Mi-am pus în gând să mergem în plină degringoladă, departe de comerțul hiperturistic, înăbușitor din Punta Cana, departe de Rihanna, concerte, englezi și americani ignoranți, să ne cufundăm mai degrabă, zic, în acest Ratatouille de creoli, de favellas mai sărace decât cele mexicane, de empanadas frittas direct de pe stradă, de portocale tăiate-n două tocmai pentru-a le mânca așa, cu totu’, în piață, față-n față cu mizeria, sărăcia și delăsarea, cu șiroaiele de putoare umană și deșeuri ce par să ceară un loc de reciclare.

De-aici, din plaza Duarte, luăm un bus cu tot ce vrei: găini, lume peste lume, strigândă parcă de foame deși mai toți îmi par grăsuți, bine-mpliniți. Luăm busul să ne scoată din cotidianul ăsta sufocant, să ne ducă în burlesque, în Gura Fetei – Boca Chica la propriu dacă vrei … sună mai … à la Créole…o plajă de un frumos infinit, de un sidefiu cu-albastru Caraibean, din nou cu-acest merengue-amețitor…

E un început de călătorie, te face să vrei mai mult și mai mult să vezi, să cunoști, să știi… și, totuși, ce e de știut la un început de an Créole? Poate tocmai asta e, o descoperire, zi de zi, pas cu pas, fără posibilitatea de a prezice.

Rămâne doar imensa oportunitate de a crea frumos, zi de zi, pas cu pas, până la următoarea destinație… mai știți imnul!? Barcelonaaaa!

Sergiu Tamas

Google+ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *