Eu!

friendsDacă manifestările de personalitate ale unui copil ne fac să zâmbim, la un adult care mereu vrea să atragă atenția asupra sa, reacția noastră este de iritare. Cu toate acestea, trăim într-o societate în care dezvoltarea Eu-lui este cheia succesului… deci unde este linia roșie între încredere în sine și narcisism ?

Cultura corpului perfect este punctul în care începe procesul de autoadmirație. Sigur, evitarea exceselor este importantă pentru problemele de sănătate pe care le provoacă însă de aici până la a urmări fiecare gram de grăsime sau mușchi este cale lungă. Sportul și-a pierdut din menirea de mișcare și interacționare și a devenit o competiție continuă pentru a arăta mai bine, mai puternic și, dacă se poate, decât celălalt.

De fapt, poate modul în care se poate vizualiza linia roșie de care aminteam este această raportare față de celălalt : Eu sunt mai bun decât Tine sau Eu sunt doar Eu și mă simt bine. Foarte mulți dintre noi avem o nevoie maladivă de a împroșca cu noroi pe celălalt pentru a ne arăta trecătoarea noastră superioritate. Modestia este considerată prostie deși de fapt rămâne mereu trăsătura unei bune educații.

Pentru cei cu o viață spirituală, acceptarea lui Tu în detrimentul lui Eu este forma supremă de dragoste. Am putea folosi această idee și pentru a ne îmbunătăți relațiile. Atunci când Eu-l devine în permanență mai important decât Noi, suntem pe calea sigură în deteriorarea relației noastre.

Soluția este a îl asculta cu adevărat pe celălalt. Pentru că atunci nu mai ești tu persoana principală ci te gândești la ceea ce ai putea să îi oferi celuilalt din experiența sau posibilitățile tale. Această formă de generozitate emoțională este și o manieră eficientă de a evita autocompătimirea ce poate duce la o nefericire maladivă.

În urmă cu câțiva ani, datorită formării profesionale, am vizitat o instituție cu copii abandonați. Deși își doreau mai mult decât orice un gest cât mai mic de afecțiune, erau capabili de cele mai impresionante gesturi de generozitate, dăruindu-mi puținele lor jucării.

Ioan Hanes

– Lucreaza in domeniul preventiei medicale si e pasionat de tot ceea ce comunicarea poate sa schimbe in viata oamenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *